Home » Uncategorized » PENING NAK PILIH STEAK YANG MANA SATU!

PENING NAK PILIH STEAK YANG MANA SATU!

posted in: Uncategorized 0
.
Kita selalu bercakap mengenai stik sekitar sana sini, tetapi kita tidak pernah tahu bagaimana untuk memilih satu yang kita mahukan
 
Apa yang kita tahu berkenaan “STEAK”
 
Pertama, definisi. Stik pada dasarnya adalah apa-apa kepingan daging yang termasuk di bawah kategori “cepat-memasak” potongan-potongan yang cukup rendah dalam tisu penghubung yang tidak memerlukan masa memasak yang panjang. Perbezaan antara stik dan panggang pada dasarnya bergantung kepada saiz. Mana-mana potongan daging untuk memanggang boleh dipotong menjadi stik.
 
 
Walaupun potongan yang lebih murah seperti “sirloin steak”, “flank steak”, dan “skirt steak”, atau pilihan chef seperti ‘hanger steak” dan “Flatiron steak” semakin popular dan boleh didapati hari ini
 
Kelembutan steak biasanya berkaitan dengan otot yang bekerja, dengan itu bahagian otot yang tidak digunakan adalah sangat lembut, biasanya dirujuk sebagai (loin atau backstrap) menjadikan potongan itu amat sesuai untuk steak (dan juga agak mahal).
 
4 ‘High End Steak’ yang anda perlu tahu
 
1. The Ribeye
Bagaimana rasanya:
‘Highly Marbled’ dengan satu kumpulan yang besar lemak yang memisahkan ‘Longissiumus’ dari ‘Spinalis’. Lemak adalah di mana banyak rasa yang tersendiri daging lembu datang, Ia membuatkam Ribeye salah satu potongan yang ‘richest and beefiest’ yang boleh didapati. Bahagian tengah daging lebih cenderung untuk menjadi bertekstur licin dengan ‘finer grain than a strip steak’, manakala seksyen Spinalis akan mempunyai ‘grain’ yang longgar dan lebih banyak lemak. Ramai orang (termasuk diri saya) mempertimbangkan Spinalis menjadi lazat dengan potong yang cepat masak.
 
Cara Terbaik untuk Masak :
‘Pan-frying’, ‘grilling’ atau ‘broiling’. Ini kerana lemak yang banyak yang terdedah menyebabkan “flare-up”, ketika memanggang dan boleh menjadi rumit. Bersiap sedia dengan menutup, dan berdiri dengan penyepit jika anda perlu cepat bertindakan dan mengalihkan steak anda dari api yang membara. Potongan ini saya lebih suka cara masak “Pan frying”
 
2. THE STRIP
Bagaimana rasanya:
Tekstur dengan “grain” bermakna ‘strip steak’ sederhana lembut, tetapi perlu sedikit mengunyah. ‘marbling’ yang baik dan rasa berdaging yang kuat. Tidak seperti rasa Ribeye yang enak, tetapi lebih mudah untuk mengurangkan lemak tanpa poket besar lemak seperti Ribeye, menjadikannya mudah untuk memasak, mudah untuk makan. Satu kegemaran steakhouses.
 
Cara Terbaik untuk Masak :
‘Pan-frying’, ‘grilling’ atau ‘broiling’.. Ia lebih mudah untuk di grill daripada ribeyes, kerana kurang lemak bermakna kurang flarreups, dan kurang terbakar.
 
3. THE TENDERLOIN
Bagaimana rasanya:
Amat lembut dengan tekstur rasa hampir seperti mentega . Sangat rendah lemak, dan dengan itu rendah dalam rasa. Secara jujur, melainkan jika anda sedang mencari untuk potongan daging yang rendah lemak atau potongan daging yang lebih lembut, ini adalah pilihan yang anda perlu buat
 
Cara Terbaik untuk Masak :
“Pan-frying” atau memanggang. Kerana ia begitu rendah lemak dan lemak membuatkan haba lebih perlahan daripada otot, dengan itu tenderloins cenderung untuk memasak lebih cepat daripada stik lain dan jauh lebih cenderung untuk menjadi kering. Pan-frying” dalam minyak dan penamatnya “basting” dengan mentega membantu menambah beberapa rasa EXTRA. Malah lebih baik adalah untuk membeli dan panggang atau grill panggang dalam satu ketulan yang besar “Châteaubriand” bermakna kurang kehilangan lembapan daging. Oleh kerana rasa ringan, ia sering dipasangkan dengan sos yang lebih rasa atau mentega kompaun.
 
4. THE T-BONE
 
T-bone adalah dua-untuk-satu potongan. -ia terdiri daripada sekeping tenderloin, dan sekeping strip dipisahkan oleh tulang berbentuk T. Biasa T-tulang dipotong dari bahagian hadapan pinggang “Short Primal”, hanya selepas tenderloin bermula, memberikan kepingan kecil daripada tenderloin (antara 1 / 2- dan 1 1/2-inci lebar). Manakala Porterhouse, dipotong dari sisi lain dari belakang dan mempunyai bahagian tenderloin sekurang-kurangnya 1 1/2-inci lebar. Lihat bagaimana kedua-dua stik patut bersama-sama?
 
Bagaimana rasanya:
Bahagian ‘strip’ rasa seperti ‘strip’, dan rasa ‘tenderloin’ semestinya akan rasa seperti ‘tenderloin.’
 

Cara Terbaik untuk Masak :
‘Grilling’ atau ‘Broiling’. Oleh kerana tulang tidak sekata berbentuk, ‘Pan-frying’ adalah amat sukar dengan T-Bone. Ketika dimasak, ia cenderung untuk mengecut ke bawah sedikit. tulang akan menonjol, ia membuatkan daging tidak bersentuh baik dengan permukaan kuali, dan ia menghalang pemerangan. Oleh kerana itu, anda lebih baik ‘grilling’.
 
Tetapi ‘grilling’tidak seharusnya di ‘grill’ terus. Ingat bagaimana tenderloin yang lebih lebih cepat masak daripada ‘strip’? Masalah itu diburukkan lagi bahawa bahagian tenderloin daripada T-Bone atau Porterhouse jauh lebih kecil daripada ‘strip’. Hasilnya ialah tenderloin yang berakhir terlampau masak sebelum ‘strip’ masak menghampiri level masak ‘done’
 
Tetapi tidak perlu takut! Ada cara mudah untuk menyelesaikan masalah ini. Apabila Grilling’ atau ‘Broiling’, pastikan anda meletakkan stik supaya tenderloin adalah lebih jauh dari sumber haba daripada ‘strip’. Di bawah ‘broiler’, steak perlu berorientasikan supaya ‘strip’ terletak lebih dekat dengan plat pemanas atau api. Di panggangan, ini bermakna membina dua kawasan panggangn (satu sahaja kawasan arang separuh daripada grill, meninggalkan separuh lagi kosong), kemudian meletakkan stik di atas api supaya bahagian tenderloin yang paling dekat dengan sebelah kosong panggangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *